LA REGENERACIó DE L'ESPAI PúBLIC DEL PORT DE TEL AVIV GUANYA EL PREMI EUROPEU DE PAISATGE ROSA BARBA
El projecte de regeneració de l’espai públic del port de Tel Aviv, a Israel, realitzat per Mayslits Kassif Architects, ha estat guardonat amb el sisè Premi de Paisatge Rosa Barba, lliurat en el decurs de la 6a Biennal Europea de Paisatge, que s'ha celebrat a Barcelona entre el 30 de setembre i el 2 d'octubre. Aquesta mateixa obra va ser triada com la millor en la votació popular que va atorgar el Premi del públic al certamen.
Regeneració de l’espai públic del port, de Mayslits Kassif Architects. Tel Aviv (Israel)
El projecte de regeneració de l'espai públic del port Tel Aviv s'ha plantejat com a una oportunitat única per construir un espai públic al nou front marítim, en una zona que en el darrer mig segle s’havia degradat considerablement. El treball, finalitzat l’any 2008, ha suposat la regeneració d’aquest espai, eliminant barreres, connectant de nou la ciutat amb el mar, afrontant el repte, a més, de superar el contrast entre desenvolupament privat i públic. Així, es suggereix un nou plantejament de l'hospitalitat per a espais oberts col·lectius que ha esdevingut ja una àrea emblemàtica per als ciutadans de Tel Aviv. L'elecció d'aquest projecte significa, a més, una aposta decidida per una intervenció paisatgística i no agressiva des d'un punt de vista arquitectònic enfront d'altres propostes el port israelià.
Mayslits Kassif Architects es va fundar a Tel-Aviv el 1994 per Ganit Mayslits Kassif i Udi Kassif amb una visió de l’arquitectura com a agent de transformació urbana i mediambiental.
Premis a la trajectòria professional i de les Escoles de Paisatge
D’altra banda, la Biennal ha lliurat aquest any per primera vegada en aquesta edició un nou guardó que reconeix la trajectòria d’un professional en l’àmbit del paisatgisme europeu. El paisatgista francès Michel Corajoud (Annecy, França, 1937) és el primer professional reconegut amb aquest nou guardó, que comportarà la publicació d'un monogràfic sobre l'obra del premiat per part de la revista Paisajismo.
En aquesta edició de la Biennal també s’ha concedit el tradicional premi internacional de projectes d’Escoles de Paisatge i Arquitectura. Un jurat internacional ha decidit premiar el treball presentat per la Universitat de Pennsylvania (Estats Units), així com atorgar una menció a la Universitat de Rosario (Argentina) i una referència al presentat per la Universitat de A Coruña.
La 6a Biennal Europea de Paisatge, que inclou el prestigiós Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, està organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), el Màster d’Arquitectura del Paisatge del Departament d’Urbanística i Ordenació del Territori (DUOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Associació d’Amics de la UPC i la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge del DPTOP de la Generalitat de Catalunya amb la col•laboració del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural).
Premi Santa & Cole
En el mateix acte de lliurament de premis celebrat a la Pedrera també és es va fer públic el guanyador del primer Concurs de Paisatgisme Santa & Cole, convocat per aquesta firma juntament amb l’Associació Espanyola de Paisatgistes i la mateixa Biennal Europea de Paisatge. Es plantejava un concurs d’idees per a la intervenció paisatgística a la vall de Sant Pere, dins de la propietat de Belloch, al municipi de la Roca del Vallès a Barcelona.
El jurat ha decidit atorgar el premi ex aequo als projectes presentats sota els lemes TROS, de l’equip representat per Sergi Carulla, i CAN CONEX, de l’equip encapçalat per Nereda Gutiérrez.
A més, es va decidir atorgar una menció especial a la proposta Acupuntura, presentada per un equip encapçalat per Sara Maillefer.
Els projectes finalistes han estat:
Parc Nansen, de Bjørbekk & Lindheim – Tone Lindheim. Fornebu, Oslo (Noruega)
Passeig Marítim de la Platja Ponent, d’Office of Architecture in Barcelona –
Carlos Ferrater Lambarri i Xavier Martí. Benidorm )
Àrea recreativa, de Bureau Alle Hosper – Berrie van Elderen. Heerhugowaard(Holanda)
Cementiri Langedijk, d’Arquitectes B.G. Brands, S. Karres. Zuid Scharwoude, Langedijk
Jardí del Museu Can Framis, de BAAS + EMF - Jordi Badia - Martí Franch. Barcelona (Espanya)
Campus de l’Escola de Negocis de Copenhagen, de Marianne Levinsen Landskab MDL
PLR. Frederiksberg (Dinamarca)
Castell de Silves Hillside, d’Estudos e Projectos de Arquitectura Paisajista, Lda –João
Ferreira Nunes. Silves (Portugal)
Parc urbà en el sector Perelló, de Ruisànchez Arquitectes. Vilablareix, Girona (Espanya)